nieuws

‘GEEF ZWANGERE VROUW ALTIJD VIJF ECHO’S’

(https://www.skipr.nl/actueel/id30774-geef-zwangere-vrouw-altijd-vijf-echos.html)

Zwangere vrouwen zouden niet twee maar standaard vijf echo’s moeten krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter te kunnen opsporen. Dat bepleit Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam. Ook kunnen extra echo’s een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen, volgens Pajkrt. Dat kan sterfte rondom de zwangerschap tegengaan. Nu krijgen gezonde zwangere vrouwen twee echo’s die de verzekeraar vergoedt: rond de tien weken om de duur van de zwangerschap goed vast te stellen en na twintig weken om orgaanafwijkingen op te sporen. Daarna kunnen gezonde zwangeren zelf nog kiezen voor een tussenecho, maar die moeten ze zelf betalen.

Structurele afwijkingen

Pajkrt wil dat er ook altijd een echo wordt gemaakt na dertien weken om grote structurele afwijkingen op te sporen. Daarna zouden er nog twee echo’s rond 28 en 34 weken moeten komen waarmee eventuele groeivertraging kan worden ontdekt. Vroeggeboorte en groeivertraging veroorzaken samen 75 procent van de sterfte van baby’s rondom de bevalling. Ook wil Pajkrt dat er standaard een baarmoedermeting komt bij de echo van twintig weken. Zo’n meting kan de kans op een spontane vroeggeboorte bepalen. Volgens de kersverse hoogleraar vallen de kosten van de uitbreiding mee: bijna 200 euro per zwangere. Volgens haar zullen de standaard vijf echo’s ook nog de ‘wildgroei’ aan echo’s tegengaan. Vrouwen willen die vaak tussendoor, omdat ze een bloeding hebben of ongerust zijn. (ANP)

ECHO AMSTERDAM IS JARIG!

Om te vieren dat Echo Amsterdam 10 jaar bestaat verloten wij drie 3/4D HD-live echo’s, inclusief USB! Share de foto’s en like ons op facebook en wie weet win jij deze echo. De mooiste termijn om een 3/4D HD-live echo te laten maken is tussen de 26 en 29 weken. De winnaars zijn bekend gemaakt op 21 juni 2017.

Echo Amsterdam

We hebben een nieuwe naam die nu hetzelfde is als de website: een naam; een centrum.  Daarnaast hebben we een restyling van het logo doorgevoerd en de website geheel vernieuwd.  We werken vanaf nu alleen nog onder de naam Echo Amsterdam. De naam Verloskundig Echocentrum Ite Boerema gebruiken we niet meer. We zijn en blijven hét adres voor verloskundige echo’s en hebben onze diensten uitgebreid met een vrouwenkliniek.

Je kunt vanaf heden Echo Amsterdam volgen op Facebook en Instagram.