plaatje bij nipt

NIPT voor alle zwangeren mogelijk op de locatie van Echo Amsterdam.

Vanaf 3 april 2017 kunnen ook de zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met down-, edwards-, of patausyndroom kiezen voor de NIPT. Dat betekent dat bijna alle zwangere vrouwen die dat wensen de NIPT kunnen laten doen. De NIPT wordt dan binnen de TRIDENT-2 studie aangeboden als eerste test, zonder voorafgaande combinatietest. Zwangeren kunnen nog wel blijven kiezen voor de combinatietest.

Wat is de NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij in het bloed van de moeder kan worden bekeken of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Meer informatie over de NIPT?

De algemene informatie over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom, waaronder uitgebreide informatie over de NIPT, vind je op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Eerst een gesprek met je verloskundige of gynaecoloog

Bij je eerste bezoek krijg je de vraag: “Wil je meer weten over de screening op down-, edwards- en patausyndroom?”
Wil je geen informatie over deze screening? Je verloskundig zorgverlener zal je dan verder niets over de screening vertellen. Je kiest er dan voor om je kind niet te laten onderzoeken op down-, edwards- en patausyndroom.
Als je zegt dat je meer wilt weten, krijgt je een uitgebreid gesprek met je verloskundige of gynaecoloog over de screening. Ook kun je vragen stellen.
Pas na dit uitgebreide gesprek beslis je of je de screening wel of niet wilt. 

De NIPT bij Echo Amsterdam

De bloedafname voor de NIPT kan worden gedaan vanaf 11 + 0 weken zwangerschapsduur op de locatie van Echo Amsterdam.
Er moet altijd voor de bloedafname voor de NIPT een termijn echo gedaan zijn.
De uitslag van de NIPT wordt vervolgens met je besproken door je verloskundige of gynaecoloog.

Echo eigen verzoek

Als je kiest om mee te doen aan de TRIDENT-2 studie is dat alleen door middel van bloedafname. Bij deze screening krijgt je geen echo. Heb je toch behoefte aan een echo dan kun je bij ons echocentrum altijd een echo laten maken op eigen verzoek.

SHO

SHO is een centrum voor medische diagnostiek en zit op de locatie van Echo Amsterdam. Bij SHO kan je bloed laten afnemen voor de NIPT.

SHO (locatie Echo Amsterdam)
Ite Boeremastraat 1, Amsterdam
Tel 088-9997799
https://www.sho.nl/

De openingstijden SHO zijn:

Maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 16:00 uur

Woensdag ook van 16:00 uur tot 19.30 uur

Zaterdag 9:00 uur tot 11:30 uur

Hoe kan je voor de NIPT betalen

Het betalen van de NIPT voor de TRIDENT-2 studie doe je online via niptbetalen.nl. Je vindt daar ook een overzicht van veelgestelde vragen over de betaling.
NIPT voor zwangeren met een verhoogd risico (TRIDENT-1) wordt vergoed door de zorgverzekering, maar dit kan wel ten koste gaan van het eigen risico.
Meer informatie over de kosten vind je hier.