Vrouwenkliniek

Ons centrum wil zich toeleggen op zorg voor vrouwen van alle leeftijden. Zo kun je bij ons behalve voor zwangerschapsecho’s ook terecht voor anticonceptie. Onze verloskundigen kunnen je hierover voorlichten maar ook de pil voorschrijven en spiraaltjes plaatsen.

Anticonceptieconsult

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Het is dus goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor ‘de pil’, de hormoonvrije spiraal (T-Safe) en de hormoonhoudende spiraal (Mirena) voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. 

 

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De T-Safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

De T-Safe spiraal kan je online bestellen via www.t-safe.nl. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Ook kun je hem afhalen bij ons aan de balie. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept de T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. De T-Safe spiraal kost 69 euro.

 

Hormoonhoudende spiralen

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal dien je met een recept af te halen bij de apotheek. De Mirena spiraal kost ongeveer 160 euro.

Kyleena is het nieuwe kleine zusje van Mirena. Dezelfde werking en betrouwbaarheid, maar nog iets minder hormonen (Levonorgestrel). Hij kost ca 140 euro. Kyleena is nu eerste keus hormoonspiraal, tenzij je last hebt van heftige menstruaties (veel bloedverlies, bv in de overgang) dan heeft Mirena nog de voorkeur.

De kosten voor een spiraal zal je, als je niet aanvullend verzekerd bent, dus zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je een vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

 

Implanon

Implanon is een klein staafje dat onzichtbaar in je bovenarm zit en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen. De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel (25 – 70 μg per dag).

Het inbrengen van het staafje is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het staafje zit vervolgens onzichtbaar in je bovenarm en je bent 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Je menstruatie kan door de implanon onregelmatig worden of verdwijnen.

 

 

Voorbereiding

Voor je een spiraal laat plaatsen moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest doen om dit uit te sluiten. Een andere mogelijkheid is plaatsing van het spiraal in de eerste dagen van je menstruatie.

Ook raden wij aan uit te sluiten dat je een geslachtsziekte (SOA) hebt. Het gaat hierbij vooral om chlamydia. De goedkoopste drogist testen zijn niet 100% betrouwbaar. Een betrouwbare test kun je laten doen bij ons lab SHO. De prijs van deze test is 40 a 50 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De test en een lab formulier kun je bij de assistente ophalen, zelf uitvoeren en naar ons inpandige SHO lab brengen.

Als je zeker weet dat je geen risico hebt gelopen op een SOA (bv omdat je al jaren maar één vaste partner hebt en je partner ook) dan is de SOA test niet verplicht voordat wij het spiraal plaatsen. Een spiraalplaatsing tijdens een chlamydia infectie kan de infectie naar je eileiders brengen en een infectie daar kan leiden tot onvruchtbaarheid.

 

Aanschaf spiraal of implanon

Mirena, Kyleena en Implanon moet je van te voren met een recept zelf ophalen bij de apotheek en meenemen naar je afspraak. Het recept kunnen wij voor je naar je apotheek faxen. 

T-safe koperspiraal kan je met recept bij de apotheek halen of bij ons op het echo centrum kopen (€69, per pin). Let op of je verzekering voorwaarden stelt aan de vergoeding, bv dat ze bij een apotheek MOET zijn gekocht.

 

Spiraalplaatsing

Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-SafeMirena).

 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 

Spiraal of implanon verwijderen

Wanneer je je spiraaltje of implanon wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

 

Tarieven

Anticonceptie consult               €25

Plaatsing spiraal/implanon     Vergoed door verzekeraar

T-Save                                          € 69

Mirena en Kyleena                     € 160

Implanon                                     € 140

SOA test SHO                             € 50

Kinderwens consult                  Vergoed door verzekeraar

Verwijderen spiraal                  € 25

Verwijderen Implanon            Vergoed door verzekeraar

 

Wij zijn genoodzaakt € 25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren afgezegd worden of afspraken die niet worden nagekomen.

 

 

De verloskundigen

Wij zijn Caroline Grootes, Mignon van Lammeren en Maaike Steenwijk, drie verloskundigen uit Amsterdam. Na een intensieve training onder leiding van een gynaecoloog zijn wij in 2012 gestart met het plaatsen van spiralen tijdens een speciaal hiervoor ingericht spiralenspreekuur. Door in te spelen op de behoefte van onze cliënten kunnen wij vrouwen ook na hun zwangerschap deze extra zorg bieden.

 
Caroline Grootes
Verloskundigenpraktijk Vondelpark
Caroline Grootes
Verloskundigenpraktijk Vondelpark
Mignon van Lammeren
Geboortecentrum Amsterdam
Mignon van Lammeren
Geboortecentrum Amsterdam
Maaike Steenwijk
Verloskundige West
Maaike Steenwijk
Verloskundige West
 

Afspraak maken

Om een afspraak te maken voor een spiraalplaatsing of een anticonceptieconsult kun je bellen: 020-6166990.