Hormoonvrij spiraal (ballerine koperspiraal)

Image

Ballerine koperspiraal (hormoonvrij)

In verband met onduidelijkheid met betrekking tot de betrouwbaarheid van de Ballerine plaatsen wij op dit moment geen Ballerine spiralen. Klik hier voor meer informatie.

 

Een koperspiraaltje is een hormoonvrije anticonceptie die geleidelijk een beetje koper afgeeft. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De Ballerine bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Omdat de inbrenghuls van de Ballerine zeer dun is, kan het makkelijk geplaatst worden.

De Ballerine is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Ballerine ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

De Ballerine kun je online bestellen via deze link. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar, dien je het spiraal met een recept af te halen bij de apotheek. Dit recept kun je bij ons ophalen of we kunnen het per post aan je sturen. Je kunt het ook van je huisarts of verloskundige krijgen. De Ballerine spiraal kost 119 euro.

Hier kun je meer lezen over een eventuele vergoeding door jouw verzekeraar.