Uitwendige versie (bij stuitligging)

Image

Uitwendige versie

Als je baby in een stuit ligt, dan kan je verloskundige je baby proberen te draaien naar een hoofdligging.

Wanneer wordt een uitwendige versie gedaan?

In principe kan het kind, mits er voldoende vruchtwater is, vanaf 36-37 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan het kind vaak zelf nog draaien. Kinderen veranderen vaak van ligging in de zwangerschap. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Bij 36-37 weken ligt nog 3-4% in stuitligging.

 

Hoe gaat een uitwendige versie?

Het is belangrijk dat je blaas leeg is voorafgaand aan de uitwendige versie. Je ligt op de onderzoeksbank in een ontspannen houding met opgetrokken knieën. De verloskundige omvat met beide handen de billen van de baby en brengt deze naar één kant van het bekken. Daarna wordt de baby met één hand op deze plaats gehouden en met de andere hand wordt het hoofd naar beneden bewogen. Door de billen omhoog en het hoofd langzaam naar beneden te bewegen, zal de baby meestal zelf verder draaien.

 

Echo voorafgaand aan de uitwendige versie

Voordat de versiekundige het kind draait, wordt altijd een echo gemaakt om te bepalen of een uitwendige versie uitvoerbaar en zinvol is. De echoscopist(e) kijkt naar de ligging van je kind, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en naar aangeboren afwijkingen die een enkele keer een oorzaak van de stuitligging kunnen zijn. Meestal is er geen probleem voor een uitwendige versie.

 

Wie voert de uitwendige versie uit?

Binnen ons centrum hebben we diverse gecertificeerde en ervaren versiekundigen: Caroline Grootes en Bea van der Put. Zij zijn verloskundige die extra opgeleid en ervaren zijn in het uitwendig draaien van een baby die in stuit ligt.

 

Kans op succes

De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en de 50 procent. Als je al eens eerder bent bevallen, is de kans meer dan 50% op een geslaagde uitwendige versie. De kans op succes is afhankelijk van:

  • de zwangerschapsduur: naarmate de zwangerschap verder gevorderd is, is de kans groter dat bij een gelukte versie het kind in hoofdligging blijft liggen en niet terugdraait
  • De hoeveelheid vruchtwater: bij voldoende vruchtwater is het draaien makkelijker
  • De ligging van de placenta: het is gunstig als de placenta tegen de achterkant van de baarmoeder ligt
  • De buikwand: een soepele buikwand maakt het draaien makkelijker