Glucose Tolerantie Test

Image

Glucose Tolerantie Test

De glucosetolerantietest wordt uitgevoerd om vast te stellen of je zwangerschapsdiabetes hebt.

Soms treedt tijdens de zwangerschap een geringe verstoring in de bloedsuikerstofwisseling op. Buiten de zwangerschap is deze verstoring niet aanwezig. Middels de glucosetolerantietest kan zwangerschapsdiabetes worden opgespoord zodat het indien nodig kan worden behandeld. De stijging van de concentratie van glucose in je bloed wordt gemeten, nadat je een glucosedrankje hebt gedronken.

 

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek dien je nuchter te zijn. Dat betekent dat je voorafgaand aan het onderzoek minimaal 10 uur moet hebben gevast. Dat houdt in dat je niets mag eten of drinken (water, thee of koffie, mits zonder melk en suiker mogen wel), je niet mag roken en je geen kauwgum of snoep mag gebruiken.

Je kunt zelf een ontbijt meenemen om na afloop van de test te eten, meestal is het prettig om iets hartigs te eten.

 

Het onderzoek

Je bloed wordt afgenomen met een vingerprik. Daarna krijg je de glucosedrank die in ongeveer vijf minuten volledig opgedronken moet worden. Deze drank bevat 75 gram glucose en smaakt daardoor erg zoet. Vervolgens wordt er twee uur na het opdrinken van de glucosedrank opnieuw bloed afgenomen middels een vingerprik. Na deze vingerprik mag je het ontbijt nuttigen dat je hebt meegebracht.

Ook tijdens het onderzoek mag je niets eten en drinken en je niet inspannen. Je kunt deze tijd het beste zittend doorbrengen. In verband met de duur van het onderzoek raden wij aan bijvoorbeeld leesmateriaal mee te nemen om de wachttijd te veraangenamen.

 

Praktisch

Bel SALT om een afspraak te maken voor een glucosetolerantietest op (088- 9 100 100).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Beste cliënt,

In verband met het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter tijdens het maken van een echo willen wij jullie verzoeken om een mondkapje mee te nemen naar de echo.

Daarnaast mag er naast de zwangere maximaal 1 persoon meekomen naar de echo. Neem dus geen kinderen mee!   Wij vragen jullie om niet te vroeg te komen zodat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten.

Bij klachten als hoesten, niezen, koorts en neusverkoudheid vragen wij je om je afspraak telefonisch te verzetten. Een partner met klachten mag niet mee naar binnen.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.
met vriendelijke groet,
medewerkers van Echo Amsterdam

Dear cliënt,

Due to the inability to maintain the 1.5 meters range while making an ultrasound, we want to ask you to bring a  facemask to the ultrasound.

You are allowed to bring maximum one extra person besides yourself to your scan. You are not allowed to bring your children.

Please don't arrive too early to prevent too many people in the waiting room at the same time.
When you or your partner are coughing, sneezing or having a fever, we ask you to reschedule your appointment by telephone.

Thanks for your coöperation,
best regards,
the team of Echo Amsterdam