Glucose Tolerantie Test

Image

Glucose Tolerantie Test

De glucosetolerantietest wordt uitgevoerd om vast te stellen of je zwangerschapsdiabetes hebt.

Soms treedt tijdens de zwangerschap een geringe verstoring in de bloedsuikerstofwisseling op. Buiten de zwangerschap is deze verstoring niet aanwezig. Middels de glucosetolerantietest kan zwangerschapsdiabetes worden opgespoord zodat het indien nodig kan worden behandeld. De stijging van de concentratie van glucose in je bloed wordt gemeten, nadat je een glucosedrankje hebt gedronken.

 

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek dien je nuchter te zijn. Dat betekent dat je voorafgaand aan het onderzoek minimaal 10 uur moet hebben gevast. Dat houdt in dat je niets mag eten of drinken (water, thee of koffie, mits zonder melk en suiker mogen wel), je niet mag roken en je geen kauwgum of snoep mag gebruiken.

Je kunt zelf een ontbijt meenemen om na afloop van de test te eten, meestal is het prettig om iets hartigs te eten.

 

Het onderzoek

Je bloed wordt afgenomen met een vingerprik. Daarna krijg je de glucosedrank die in ongeveer vijf minuten volledig opgedronken moet worden. Deze drank bevat 75 gram glucose en smaakt daardoor erg zoet. Vervolgens wordt er twee uur na het opdrinken van de glucosedrank opnieuw bloed afgenomen middels een vingerprik. Na deze vingerprik mag je het ontbijt nuttigen dat je hebt meegebracht.

Ook tijdens het onderzoek mag je niets eten en drinken en je niet inspannen. Je kunt deze tijd het beste zittend doorbrengen. In verband met de duur van het onderzoek raden wij aan bijvoorbeeld leesmateriaal mee te nemen om de wachttijd te veraangenamen.

 

Praktisch

Bel SALT om een afspraak te maken voor een glucosetolerantietest op (088- 9 100 100).