Termijnecho

Image

Termijnecho

De termijnecho is een echo die vroeg in de zwangerschap wordt gedaan. Deze echo wordt gebruikt om vast te stellen hoelang je zwanger bent en wanneer je dus uitgerekend bent. We kijken of de baby zich goed aan het ontwikkelen is, of het hartje klopt, en of er 1 of 2 baby’s in de baarmoeder zitten. De ideale periode voor deze echo is tussen de 10 weken plus 3 dagen en 11 weken plus 6 dagen van de zwangerschap. Meestal kan de termijnecho via de buik plaats vinden als je in bovenstaande periode de echo laat maken.
Wil je de termijnecho eerder laten maken, dus voor 10 weken plus 3 dagen, dan zal er altijd een vaginale echo gemaakt worden.
Wil je liever geen vaginale echo, dan adviseren wij je de termijn echo ruim na 10 weken in te plannen. Dus bv vanaf 11 weken. Houd er rekening mee dat er soms redenen kunnen zijn dat er toch nog een vaginale echo nodig is. Als dit zo is, zal de echoscopiste je uitleggen wat de reden hiervoor is.
De termijnecho wordt maar één keer door de zorgverzekering vergoed.

Wij vinden het heel belangrijk om een kwalitatief goede echo te maken. Onze echoscopisten moeten zich hiervoor goed kunnen concentreren. Om deze reden kunnen wij het niet toestaan dat er kinderen meegenomen worden naar de (medische) echo’s.

De NIPT

Als je in de zwangerschap kiest voor de NIPT-test, is het belangrijk dat je eerst de termijnecho laat uitvoeren. De uitgerekende datum die bij de termijnecho wordt vastgesteld moet bekend zijn voordat de NIPT uitgevoerd kan worden.
Uitgebreide informatie over de NIPT krijgt je via je verloskundige.
Via onderstaande link kun je ook informatie vinden.
www.pns.nl/nipt

Image