Hormoonhoudend spiraal

Image

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 6 jaar. Uiteraard kan je de Mirena ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal dien je met een recept af te halen bij de apotheek. De Mirena spiraal kost ongeveer 160 euro. Het recept kun je krijgen van onze assistente, je verloskundige of je huisarts.

Kyleena is het nieuwe kleine zusje van Mirena. Dezelfde werking en betrouwbaarheid, maar met minder hormonen (Levonorgestrel). Hij kost ca 140 euro. Kyleena is nu het eerste keus hormoonspiraal, tenzij je last hebt van heftige menstruaties (veel bloedverlies, bv in de overgang) dan heeft Mirena nog de voorkeur.

De kosten voor een spiraal zal je, als je niet aanvullend verzekerd bent, zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je een vergoeding voor een spiraaltje krijgt.