Spiraal verwijdering

Image

Spiraal verwijdering

Een spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. Bij ons wordt dit altijd door een ervaren verloskundige gedaan. Zij de brengt daarvoor een speculum (eendebek) in de vagina in en trekt met een klein tangetje aan de draadjes die aan de spiraal vastzitten. In de meeste gevallen komt de spiraal dan makkelijk naar buiten.

Houd er rekening mee dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien je het spiraaltje wilt verwijderen maar geen kinderwens hebt, is het heel belangrijk dat je de week voorafgaande aan de verwijdering geen onbeschermde seks hebt. Indien je het spiraaltje tijdens één en hetzelfde consult door de verloskundige wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje, dan is er geen kans op zwangerschap en hoef je geen speciale voorzorgen te nemen.

Wanneer je binnen drie maanden na plaatsing de spiraal weer wilt laten verwijderen, wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar en dien je deze verwijdering zelf te betalen. Dit kost 30 euro.