Spiraalplaatsing

Image

Spiraalplaatsing

Voorbereiding

Voor je een spiraal laat plaatsen moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest doen om dit uit te sluiten. Een andere mogelijkheid is plaatsing van het spiraal in de eerste dagen van je menstruatie.

Ook raden wij aan uit te sluiten dat je een geslachtsziekte (SOA) hebt. Het gaat hierbij vooral om chlamydia. Een spiraalplaatsing tijdens een chlamydia infectie kan namelijk de infectie naar je eileiders brengen en dat kan leiden tot onvruchtbaarheid. De goedkope testen van de drogist zijn niet 100% betrouwbaar. Een betrouwbare test kun je laten doen bij ons laboratorium van de SHO. De prijs van deze test is €40 à €50 en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De test en een lab formulier kun je bij de assistente ophalen, zelf uitvoeren en naar ons inpandige SHO laboratorium brengen.

Als je zeker weet dat je geen risico hebt gelopen op een SOA, dan is de SOA test niet nodig voordat wij het spiraal plaatsen.

Wij raden je aan om de avond van tevoren 1 tablet Aleve Feminax (Naproxen) van 275 mg te gebruiken en 1 uur de plaatsing nog 1 tablet. Dit ontspant de baarmoeder een beetje zodat de plaatsing minder pijnlijk is.

 

 

Aanschaf spiraal of implanon

Een spiraal of Implanon moet je van te voren met een recept ophalen bij de apotheek en meenemen naar je afspraak. Het recept kun je bij ons ophalen of we sturen het per post aan je op.

Vanuit sommige aanvullende pakketten wordt een spiraal of Implanon vergoed.

 

Spiraalplaatsing

Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-SafeMirena).

 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt. Heb je klachten zoals veel pijn of bloedverlies en zijn wij gesloten, bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

 

Spiraal of implanon verwijderen

Wanneer je je spiraaltje of implanon wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Beste cliënt,

In verband met het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter tijdens het maken van een echo willen wij jullie verzoeken om een mondkapje mee te nemen naar de echo.

Daarnaast mag er naast de zwangere maximaal 1 persoon meekomen naar de echo. Neem dus geen kinderen mee!   Wij vragen jullie om niet te vroeg te komen zodat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten.

Bij klachten als hoesten, niezen, koorts en neusverkoudheid vragen wij je om je afspraak telefonisch te verzetten. Een partner met klachten mag niet mee naar binnen.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.
met vriendelijke groet,
medewerkers van Echo Amsterdam

Dear cliënt,

Due to the inability to maintain the 1.5 meters range while making an ultrasound, we want to ask you to bring a  facemask to the ultrasound.

You are allowed to bring maximum one extra person besides yourself to your scan. You are not allowed to bring your children.

Please don't arrive too early to prevent too many people in the waiting room at the same time.
When you or your partner are coughing, sneezing or having a fever, we ask you to reschedule your appointment by telephone.

Thanks for your coöperation,
best regards,
the team of Echo Amsterdam