Spiraalplaatsing

Image

Spiraalplaatsing

Voorbereiding

Voor je een spiraal laat plaatsen moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest doen om dit uit te sluiten. Een andere mogelijkheid is plaatsing van het spiraal in de eerste dagen van je menstruatie.

Ook raden wij aan uit te sluiten dat je een geslachtsziekte (SOA) hebt. Het gaat hierbij vooral om chlamydia. Een spiraalplaatsing tijdens een chlamydia infectie kan namelijk de infectie naar je eileiders brengen en een infectie daar kan leiden tot onvruchtbaarheid. De goedkope testen van de drogist zijn niet 100% betrouwbaar. Een betrouwbare test kun je laten doen bij ons laboratorium van de SHO. De prijs van deze test is €40 à €50 en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De test en een lab formulier kun je bij de assistente ophalen, zelf uitvoeren en naar ons inpandige SHO laboratorium brengen.

Als je zeker weet dat je geen risico hebt gelopen op een SOA, dan is de SOA test niet nodig voordat wij het spiraal plaatsen.

 

Aanschaf spiraal of implanon

Een spiraal of Implanon moet je van te voren met een recept ophalen bij de apotheek en meenemen naar je afspraak. Het recept kun je bij ons ophalen of we sturen het per post aan je op.

Vanuit sommige aanvullende pakketten wordt een spiraal of Implanon vergoed.

 

Spiraalplaatsing

Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-SafeMirena).

 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 

Spiraal of implanon verwijderen

Wanneer je je spiraaltje of implanon wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.