Spiraalplaatsing

Image

Spiraalplaatsing

Voorbereiding

Om goed te kunnen bepalen welk spiraal het meest geschikt is voor jou, is het belangrijk om een anticonceptie-consult in te plannen bij onze verloskundigen. In dit gesprek worden de voor- en nadelen van alle anticonceptie middelen uitgebreid besproken zodat je de beste keus maakt voor jou, voor dit moment in je leven.
Dit gesprek duurt 25 minuten en kost € 30,-.

Voor je een spiraal laat plaatsen moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest doen om dit uit te sluiten. Een andere mogelijkheid is plaatsing van het spiraal in de eerste dagen van je menstruatie.

Ook raden wij aan uit te sluiten dat je een geslachtsziekte (SOA) hebt. Het gaat hierbij vooral om chlamydia. Een spiraalplaatsing tijdens een chlamydia infectie kan namelijk de infectie naar je eileiders brengen en dat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Je kunt een test bestellen bij SOA-care.nl.

Als je zeker weet dat je geen risico hebt gelopen op een SOA, dan is de SOA test niet nodig voordat wij het spiraal plaatsen.

Wij raden je aan om de avond van tevoren 1 tablet Aleve Feminax (Naproxen) van 275 mg te gebruiken en 1 uur de plaatsing nog 1 tablet. Dit ontspant de baarmoeder een beetje zodat de plaatsing minder pijnlijk is.

 

Aanschaf spiraal of implanon

Als je met ons de keuze voor je spiraal hebt gemaakt wordt deze door ons bij de online apotheek besteld. Je krijgt per mail een digitale factuur. Als je deze betaalt, wordt de spiraal naar Echo Amsterdam gestuurd en ligt hij voor je klaar wanneer je bij ons komt voor plaatsing. Vergeet niet minimaal een week voor je afspraak te betalen, anders is de spiraal er niet op tijd.

Vanuit sommige aanvullende verzekerings-pakketten wordt een spiraal of Implanon vergoed.

 

Spiraalplaatsing

Een spiraal kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-SafeMirena).

Wij adviseren GEEN menstruatie cup te gebruiken in combinatie met een spiraal.
In ieder geval niet de eerste 3 maanden na plaatsing.
Wil je toch graag een menstruatie cup gebruiken laat de touwtjes dan heel kort afknippen door de verloskundige
Let er op dat je bij het verwijderen van de cup het vacuüm eerst goed verbreekt voordat je hem verwijdert.

Onze spiralenplaatsers

Bij Echo Amsterdam worden alle spiralen geplaatst en indien gewenst verwijderd door ons ervaren vaste team van verloskundigen Mignon van Lammeren en Caroline Grootes.

Mignon resolutie 300

Mignon van Lammeren

Caroline resolutie 300

Caroline Grootes

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke na zes weken of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Ook tussendoor zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt. Heb je klachten zoals veel pijn of bloedverlies en zijn wij gesloten, bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

 

Spiraal of implanon verwijderen

Wanneer je je spiraaltje of implanon wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.