13 weken echo

Image

De 13 weken echo (ETSEO)

De 13 weken echo (de officiële naam is het Eerste Trimester Structureel Echo Onderzoek) is een echo die in onderzoeksvorm aan alle zwangeren wordt aangeboden, die onder zorg vallen van een verloskundige of gynaecoloog. Deze echo wordt volledig vergoed. De echo mag plaatsvinden tussen een zwangerschap van 13 en 14 weken en drie dagen.
Officieel is het mogelijk om de 13 weken echo nog iets eerder te doen, maar wij kiezen daar bij Echo Amsterdam niet voor omdat de kans dan heel groot is dat niet alle structuren en organen goed in beeld te krijgen zijn en ook niet goed beoordeeld kunnen worden.

 

De 13 weken echo is onderdeel van een officieel landelijk bevolkingsonderzoek. Om deze reden zijn er strikte afspraken en voorschriften om dit onderzoek in te plannen en uit te voeren. Wij kunnen en mogen de 13 weken echo alleen uitvoeren binnen de daarvoor opgestelde zwangerschapsduur.

 

Tijdens de 13 weken echo zal de echoscopiste alle dan zichtbare organen en structuren van de baby bekijken. Zo beoordeelt de echoscopiste onder andere de schedel, de hersenen, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Wij proberen hiermee eventuele afwijkingen bij de baby in een vroeg stadium te op te sporen.

 

De 13 weken echo is in principe een echo die via de buik plaatsvindt.
Omdat de baby in deze fase van de zwangerschap nog erg klein is kan het soms gebeuren dat de echopscopiste niet alle structuren goed kan beoordelen via de buik. De echoscopiste zal dan je toestemming vragen om een vaginale echo te maken om de betreffende structuren toch goed te kunnen beoordelen. Je bent hiertoe niet verplicht en mag dit dus weigeren. Het kan er dan wel toe leiden dat het echo onderzoek niet volledig uitgevoerd kan worden.

 

Het is belangrijk om te weten dat er af en toe iets niet goed gezien kan worden, bij voorbeeld wanneer je erg vroeg komt voor de echo en de baby nog te klein is, of wanneer de baby er niet goed voor ligt. Natuurlijk zullen wij er alles aan doen om alle onderdelen van het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, maar wanneer wij iets niet goed kunnen zien, is er bij deze echo geen mogelijkheid om nog een keer terug te komen. Hetgeen niet gezien is, zal dan met de 20 weken echo (SEO) opnieuw bekeken worden.

 

Het is ons niet toegestaan om tijdens de 13 weken echo iets te zeggen over het geslacht van de baby. Je zult dus niet te horen krijgen of het een jongen is of een meisje. Indien je dat wilt weten voor de 20 weken echo, zul je hiervoor een extra afspraak moeten maken.

 

Je krijgt meteen tijdens de echo te horen wat de echoscopiste ziet en zij zal alles meteen met je bespreken. Wanneer er iets wordt gezien wat mogelijk niet in orde is bij de baby, zal de echoscopiste dit aan je verloskundige laten weten. Zij zal dan mogelijk een uitgebreidere echo regelen in een ziekenhuis.

Wij vinden het heel belangrijk om een kwalitatief goede echo te maken. Onze echoscopisten moeten zich hiervoor goed kunnen concentreren. Om deze reden kunnen wij het niet toestaan dat er kinderen meegenomen worden naar de (medische) echo’s.

 

De verloskundige zal uitgebreide voorlichting geven over dit onderzoek zodat je een goede keuze kunt maken of je dit onderzoek wel of niet wilt laten verrichten. Het is niet verplicht om de 13 weken echo te laten doen.

Image