Echoscopie

Image

Echoscopie

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, ook wel ultrageluid genaamd. De inwendige organen en botten weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid wordt vervolgens omgezet in een beeld op de monitor. Op deze manier kunnen de organen en andere structuren van de baby worden onderzocht.

Echoscopie kan zowel uitwendig, via de buik, als inwendig, via de vagina, worden uitgevoerd. In de eerste 10 weken van de zwangerschap wordt meestal een inwendige echo gedaan. De baarmoeder is op die manier beter in beeld te brengen en de echo wordt hierdoor betrouwbaarder. Bij een inwendige echo is het handig als je blaas leeg is. Ook voor het beoordelen van bloedverlies of de ligging van de placenta wordt een inwendige echo gemaakt. Na 10 weken is de baarmoeder meestal groot genoeg om een uitwendige echo te doen. Daarbij is dan tot 20 weken de beeldvorming juist makkelijker bij een volle blaas.

 

Wanneer kom je bij ons?

Er zijn verschillende redenen waarvoor je doorverwezen kunt worden voor een echo:

  • bekijken of de zwangerschap zich op de goede plek (in de baarmoeder) bevindt
  • bekijken of het hartje klopt
  • vaststellen van de uitgerekende datum (termijnecho)
  • screenen op aangeboren afwijkingen (20-weken echo)
  • de ligging van het kindje bekijken
  • hoeveelheid vruchtwater meten
  • de groei van het kindje beoordelen
  • plaats van de placenta bepalen

De termijnecho, de 20 weken echo (SEO) en eventuele andere echo’s vanwege medische reden vallen altijd onder de basiszorgverzekering.

Soms kan het echo-onderzoek aanleiding geven tot nader onderzoek. Er zal in dit geval contact worden opgenomen met je verloskundige, die je zal doorverwijzen naar een specialist. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets mis is met de gezondheid van je kindje, maar het kan wel ongerustheid veroorzaken. Met de huidige echo apparatuur is het kind goed in beeld te brengen. Het is echter niet zo dat met behulp van een echo gezien kan worden of het kind geheel gezond is.

 

Wie verrichten de echo’s?

In het echocentrum worden echo’s verricht door verloskundigen die gespecialiseerd zijn in echoscopie en vakkundig opgeleide echoscopisten. Het is mogelijk dat er een echoscopiste in opleiding bij het onderzoek aanwezig is.

Image

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Beste cliënt,

In verband met het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter tijdens het maken van een echo willen wij jullie verzoeken om een mondkapje mee te nemen naar de echo.

Voor medische echo's geldt: naast de zwangere mag er maximaal 1 persoon meekomen naar de echo. Neem dus geen kinderen mee!

Voor de pret-echo's geldt: er mogen er 1 volwassene en maximaal 2 kinderen mee komen naar de echo.

Wij vragen jullie om niet te vroeg te komen zodat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten.

Bij klachten als hoesten, niezen, koorts en neusverkoudheid vragen wij je om je afspraak telefonisch te verzetten. Een partner met klachten mag niet mee naar binnen.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.
met vriendelijke groet,
medewerkers van Echo Amsterdam

Dear cliënt,

Due to the inability to maintain the 1.5 meters range while making an ultrasound, we want to ask you to bring a  facemask to the ultrasound.

For medical cans: you are allowed to bring maximum one extra person besides yourself to your scan. You are not allowed to bring your children.

For scans upon request: one adult and a maximum of 2 children can come to the ultrasound.

Please don't arrive too early to prevent too many people in the waiting room at the same time.
When you or your partner are coughing, sneezing or having a fever, we ask you to reschedule your appointment by telephone.

Thanks for your coöperation,
best regards,
the team of Echo Amsterdam