Echoscopie

Image

Echoscopie

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, ook wel ultrageluid genaamd. De inwendige organen en botten weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid wordt vervolgens omgezet in een beeld op de monitor. Op deze manier kunnen de organen en andere structuren van de baby worden onderzocht.

Echoscopie kan zowel uitwendig, via de buik, als inwendig, via de vagina, worden uitgevoerd. In de eerste 10 weken van de zwangerschap wordt meestal een inwendige echo gedaan. De baarmoeder is op die manier beter in beeld te brengen en de echo wordt hierdoor betrouwbaarder. Bij een inwendige echo is het handig als je blaas leeg is. Ook voor het beoordelen van bloedverlies of de ligging van de placenta wordt een inwendige echo gemaakt. Na 10 weken is de baarmoeder meestal groot genoeg om een uitwendige echo te doen. Daarbij is dan tot 20 weken de beeldvorming juist makkelijker bij een volle blaas.

 

Wanneer kom je bij ons?

Er zijn verschillende redenen waarvoor je doorverwezen kunt worden voor een echo:

  • bekijken of de zwangerschap zich op de goede plek (in de baarmoeder) bevindt
  • bekijken of het hartje klopt
  • vaststellen van de uitgerekende datum (termijnecho)
  • screenen op aangeboren afwijkingen (20-weken echo)
  • de ligging van het kindje bekijken
  • hoeveelheid vruchtwater meten
  • de groei van het kindje beoordelen
  • plaats van de placenta bepalen

De termijnecho, de 20 weken echo (SEO) en eventuele andere echo’s vanwege medische reden vallen altijd onder de basiszorgverzekering.

Soms kan het echo-onderzoek aanleiding geven tot nader onderzoek. Er zal in dit geval contact worden opgenomen met je verloskundige, die je zal doorverwijzen naar een specialist. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets mis is met de gezondheid van je kindje, maar het kan wel ongerustheid veroorzaken. Met de huidige echo apparatuur is het kind goed in beeld te brengen. Het is echter niet zo dat met behulp van een echo gezien kan worden of het kind geheel gezond is.

 

Wie verrichten de echo’s?

In het echocentrum worden echo’s verricht door verloskundigen die gespecialiseerd zijn in echoscopie en vakkundig opgeleide echoscopisten. Het is mogelijk dat er een echoscopiste in opleiding bij het onderzoek aanwezig is.

Image